Историја женског хокеја на трави у Београду – други део

Zhnt1

Zhnt2

 

 

 

 

 

 

 

 

Младе хокејашице почетком осамдесетих година

 

Поред Хокеј клубова „БАСК“ и „Чукаричке“ почетком 2001 године, под иницијативом тренера, некадашњих играча и играча хокеја на трави и то: Мирослава Станојевића, Мира Јотића, Петра Полимца, Славка Дамјанова, Стевана Ђаковића, Александра Павловића, Јелене Витковић, Банета Радојевића, Горана Стевановића, Николе Михајловића и многих других долази до формирања нових клубова хокеја на тарави и то: ХК „Свети Ђорђе, ХК“ Балашевић“ и ХК „ Зуботехничка школа“.

У нардним годинама долази до развоја хокеја како у клубовима тако и оквиру школа (настају многе школске секције), а Београд и Србија су домаћини Европских клупских шампионата у дворанском хокеју као и балканских првенстава за младе хокејаше. Наши клубови учествују на Европским клупским шампионатима како у хокеју на трави тако и у дворанском хокеју. У то време покушава се доћи до места где би се изградио центар хокеја на трави, Београд посећују и челници Европске хокејашке федерације, одржавају се многи стручни семинари на едукацији тренера и судија, у једном тренутку када ХК“ Свети Ћорђе“ учествује на Европском клупском шампионату за тренера ове екипе долази тренер Пољске Олимпијске репрезентације.

Репрезентацију Србије углавном сачињавају играчи београдских клубова.

Најтрофејни београдски женски хокеј клуб је БАСК који је освојио осам (8) титула првака Србије у хокеју на трави, и дванест (12) титула првака Србије у дворанском хокеју. Као порвак Србије учествовао је на многим Европским клупским шампионатима.

У Београду се одржавају форуми развоја хокеја као помоћи другим градовима у Сбији за покретање хокја на трави у њиховим градовима.

Ученице београдских основних и средњих школа су показале велико интересовање да се баве овим лепим олимпијским спортом а у Београду се сваке године формирају једна до две нове школске секције.

Zhnt3

ХК „Свети Ђорђе“ Првак Србије 2002.г. у хокеју на трави – тренер М.Јотић

 

 

 

 

 

Zhnt4

ХК „Свети Ђорђе“ Европско клупско првенство Беч 2004.г. – тренер Д. Павковић

 

 

 

 

Zhnt5

Репрезентација (већина играчица из Београдских клубова) ЕП  Праг 2005.г. – тренар Д. Стевановић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>