Историја женског хокеја на трави у Београду – први део

ZhntRim1909 Рим 1909. Од олимпијских игара 1908. године равноправно га играју и мушкарци и жене

 

 Од Јесени 1933. године хокеј на трави се редовно играо у школама Југословенске федерације хокеја. Још у то време подједнако су га тренирали и играли мушкарци и жене.

Хокеј на трави у Србији се након другог светског рата почетком педесетих година почео поново развијати и ширити међу омладином а значајан центар хокеја на трави је Београд.

1954. године регистрован је први Женски хокејашки клуб „Чукарички“ овај пример следили су и други клубови у Београду и Србији, пре свих „БАСК“ из Београда, „Зорка“ из Суботице и „Технолог“ при спортском активу Хемијске школе – Београд. На тај начин створена је потребна конкуренција за лигашка такмичења. У Хрватској је већ постојало неколико клубова. У сезони 1955/56. формирана је Савезна лига у којој се такмичило за наслов првака Југославије у женском хокеју.

Тренер Стеван Фридл, врстан стручњак и човек који је проникао у све тајне хокеја, доградио је њихову игру, дао јој глазуру и научио их ефикасности. Знао је како да их одушеви и поведе у најтеже окршаје. Захваљујући њему, ова даровита генерација девојака брзо је избила у сам врх југословенског женског хокеја. Била је то марљива и дисциплинована генерација. Сестре Анка и Ррадмила Трифуновић, Љиљана Стефановић, Љубица Максимовић, Зора и Даница Крстић, Душанка Мићић, Дара Златић, Зорица и Стана Станковић, Љубица и Слободанка Милошевић, и Надежда и Радмила Станојевић. Њих је поред Фридла, води и тренирао професор Живко Војиновић, савестан и добар педагог. Научио их је основним елементима ове игре и доста помогао да се искажу као екипа на терену. Ове девојке су од 1957 до 1960 године биле шампионке Југославије. Репрезентативке СФРЈ су биле сестре Нада и Радмила Станојвић, Даница Крстић и Љубица Максимовић.

У то време играчице „Чукаричког“ и на међународној сцени су биле одличне. У Београду против Бордоа оствариле су победу од 3:1, а реванш у Француској  одиграле су нерешено (1:1).

ZhntCukaricki60tih

Zhnt_u_Zagrebu

Шампионке Југославије од 1957 до 1960 и победнице Купа Југославије 1959.године

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>