Istorija hokeja, teren, oprema…

Igre sa zakrivljenom palicom i lopticom igrale su se kroz dug istorijski period i na različitim mestima u svetu. Takva igra se može videti na 4000 godina starim slikama iz starog egipta, a slična igra prikazana je na kamenorezima iz 500.godine p.n.e. u staroj Grčkoj.

Kamenorez
Moderna igra hokeja nastala je u državnim školama u Engleskoj početkom 19. Veka, Prvi klub osnovan je u Londonu 1849.g. Hokejaška asocijacija osnovana je 1886.g., a prva međunarodna utakmica odigrana je 1895.g.

Britanci su hokej doneli u Indiju krajem 19. Veka i tada pošinje dugogodišnja dominacija ove zemlje (i Pakistana) u međunarodnim takmičenjima.
Ova dominacija biva prekinuta tek uvođenjem terena sa veštačkom podlogom 1970.godine, a i sam sport time doživljava značajan preobražaj. Promenjeni su mnogi aspekti hokeja: povećana je brzina igre, uvedene su nove tehnike i taktike, koje su praćene i novim pravilima. Do promene vodećih zemalja u hokeju došlo je prvenstveno zato što je sintetička podloga (veštačka trava) skupa, tako da od 70-ih godina bogate zemlje: Holandija, Nemačka i austrija preuzimaju vodstvo.

Teren i pravila

Većina dimenzija u hokeju izvorno je određena u tradicionalnim Britanskim merama, ali su one, prema važećim pravilima FIH, sada izražena u metričkom sistemu. Dimenzije terena su 91.40 m H 55 m (100 h 60 jardi), a veličina golova je 2.14 m (7 stopa) visine i 3.66 m (12 stopa) širinr.Ispred gola se nalazi polukružna linija na udaljenosti od 14.63 m (16 jardi), koja označava dozvoljenu zonu za šutiranje na gol. Teren je izdeljen na četvrtine linijama koje se nalaze na 22.90 m (25 jardi) od poslednje linije.
Kao što je već pomnuto, moderni hokej se igra na terenima sa veštačkom travom, gde postoje verzije sa peskom kao osnovom i teren sa vodom kao osnovom.

teren
Timovi se sastoje od po 11 igrača sa još maksimalno 5 igrača za izmenu. Izmene se mogu vršiti u toku igre neograničen broj puta.
Jedno od najvažnijih pravila odnosi se na to da je dozvoljeno igranje samo jednom stranom palice, koja ima jednu ravnu stranu. Dozvoljena je upotreba palice koja odgovara dešnjacima, odnosno kod kojih forhend udarac ide sa desna na levo. Bekhend udarac, obzirom da nije dozvoljeno udarati lopticu drugom stranom palice, izvodi se okretanjem palice oko svoje ose za približno 180 stepeni i zamahom sa leva na desno

Oprema
Palica ima prosečnu dužinu između 36 i 37 inča, mada se izrađuje u različitim veličinama, naročito za mlađe kategorije igrača. Tradicionalni materijal je drvo, ali se danas izrađuju palice od fiberglasa, kelvara i karbonskih vlakana. Jedna strana palice je ravna i na dnu je zakrivljena. Upoteba metala u palicama je zabranjena.
palica
Loptica je čvrsta i plastičnog materijala, ponekad sa jezgrom od presovane plute. 
loptica
Oprema koju nosi golman sastoji se od više delova.

golman
Na najvišem igračkom nivou, hokej je veoma brza igra, izrazito tehnička, gde igrači koriste brze pokrete palicom, brza i precizna dodavanja, i jake udarce u pokušaju da zadrže posed nad lopticom i premeste igru prema protivničkom golu. Kontakt telom, i generalno bilo kakva fizička opstrukcija igre nisu dozvoljeni.